PMI Budapest, Hungarian Chapter

Személyiségjegyek a projektmenedzsmentben

32 unito.io1Tüske Bence és Bakos Sándor, a PMI Budapest Magyar Tagozat tagjai fejtették ki véleményüket az ITBUSINESS.HU számára, hogy a sikeres projekt csapatban milyen személyiségjegyekkel rendelkező munkatársakkal kell számolnunk és mi módon kell összeállítani a sikeres projekt csapatot! Szerző: Sebők Viktória

A projektben dolgozó emberek összeszokottsága és kompetenciáik mellett személyiségjegyeik határozzák meg, hogy sikeres lesz-e az adott projekt. A kompetenciák mellett (vagy helyett?) érdemes tehát az attitűdre figyelni!

A Henley Egyetemen arra keresték a választ egy kísérlet során, hogy milyen típusú személyiségjegyek és kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy egy projekt és projektcsapat sikeres legyen. Az alaptézis szerint az úgynevezett Apollo csapatot várták az első helyre, mivel a csapattagok rendkívül intelligensek voltak. Az elmélettel szemben azonban a gyakorlat azt mutatta, hogy az Apollo csapat az utolsó helyen végzett, mindez pedig azért történt így, mert minden csapattag szentül hitt a saját igazában, és nem volt hajlandó elfogadni a többiek véleményét. Mindenki kritizálta a másik érvelését és hibákat keresett benne. Miután nem tudtak megállapodni, sokszor nem is teljesítették a feladatokat. A kutatás eredménye alapján az derült ki, hogy a sikeres csapat receptje nem abból áll, hogy minden projekt tagnak magas kompetenciákkal kell rendelkeznie.

Nemzetközi vizeken

tüske benceNemzetközi projektekre az a jellemző, hogy minden projekttag más országban vagy más időzónában dolgozik, így nagyon minimális a személyes kontaktus lehetősége a többiekkel. Ez azért is egy nehezebb környezete a projektmenedzsmentnek, mert ilyen körülmények között a projektvezető honnan is tudhatná, hogy milyen skillekkel rendelkeznek a csapattagok. De valójában mindig is nagy kihívás volt egy globális projekt kezdetén, hogy a megfelelő embereket válogassák össze – vélekedik Tüske Bence nemzetközi projektmenedzser, a PMI Budapest Magyar Tagozatának tagja. Mint mondja, a projektvezető mindenképpen extrovertált személyiség legyen, aki mind kolerikus, mind szangvinikus tulajdonságokkal rendelkezik, azaz kiváló vezetői készségekkel (határozott, magabiztos, eredményorientált, jó szervező) és erős kommunikációs képességekkel (optimista, pozitív, kreatív, nyitott) bír. Emellett legyen megközelíthető és empatikus vezető, aki együttműködő partnerként tekint munkatársaira.  

A csapattagokat illetően szintén kiemelten fontos a kiváló kommunikációs készség, az elköteleződés a projekt iránt, a motiváltság, hogy képesek legyenek csapatban dolgozni, továbbá a kezdeményező készség és az önállóság, illetve az egymás iránti tisztelet és a segítőkészség. A személyiségi jellemzőkön kívül lényeges a projektekben szerzett tapasztalat, a szakmai tudás, illetve az agilis módszertan esetén a csapat is legyen tisztában az alkalmazandó módszertanokkal, fűzi hozzá Tüske Bence.

 

A sikeres projektcsapat személyiségjegyei

  1. Vállalatépítő: konzervatív, kötelességtudó és kiszámítható. Előnye, hogy jó szervező, gyakorlatias gondolkodású, kemény munkához szokott és fegyelmezett. Ellenben rugalmatlan és kevéssé fogékony az új ötletek iránt.
  2. Elnök: nyugodt, biztos önmagában, és kellő önuralommal rendelkezik. Előnye, hogy képes mindenkit előítéletek nélkül és pusztán érdemei alapján értékelni. Célorientáltságával és intelligenciával ellensúlyozza, hogy kreativitás szempontjából nem emelkedik ki a tömegből.
  3. Serkentő: jellemző rá az idegesség, az aktivitás és a dinamizmus. Küzd a cselekvésképtelenség, a hatékonyság hiánya és az önelégültség ellen, ezzel is hajtva a csapatot a cél felé. Viszont ingerültségre, türelmetlenségre és erőszakra hajlamos.
  4. Palánta: individualista, komoly gondolkodású és új utakat kereső személy. Ő a csapatban a nagy tudású, kiváló értelmi képességekkel rendelkező képzelet-gazdag tag, aki más néven az ötletgyártó. Nem törődik a részletekkel és formalitásokkal, sokszor a fellegekben jár.
  5. Forrásfeltáró: törekvő, extrovertált, érdeklődő és kommunikatív személy. Jó kapcsolattartó, jól értesült és meg tud felelni a kihívásoknak. Hátránya, hogy a kezdeti lelkesedés lankadásával elveszíti érdeklődését.
  6. Helyzetértékelő: megfontoltan, érzelmek nélkül, józanul tud ítélni. Előrelátó és gyakorlatias, jó ítélőképességgel rendelkezik. Viszont alulmotivált, másokat sem inspirál.
  7. Csapatjátékos: társas hajlamú, jóindulatú és érzékeny ember. Jól reagál a különféle személyiségekre és szituációkra, erősíti a csapatszellemet. Viszont a kritikus pillanatokban határozatlanná válik.
  8. Megvalósító: precíz, rendszerető, lelkiismeretes és szorongó személy. Törekszik a tökéletességre, nem hagy semmit befejezetlenül. Aggódik a csekélységek miatt, nem tudja „elengedni” magát.

Forrás: HR PowerBoard

 

Határidős vagy minőségi projekt?

Ritkán van lehetősége a projektvezetőnek arra, hogy maga állítsa össze a csapatot, de ha megteheti, akkor érdemes a projekt jellegéhez igazítania – például kérdés, hogy a határidőre vagy a minőségre fókuszál jobban az adott projekt. Természetesen mindkét szempont elemi, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy ezek fontosságában van különbség a különböző helyzetekben.

bakos sándorAhol a határidő jelentős szempont, ott erőskezű, marsall típusú projektvezetés szükséges. A csapattagok pedig pontos, precíz, simulékony attitűdöt képviseljenek, és legyenek hozzászokva ahhoz, hogy a projektvezető – a „régi vágású” projektvezetési stílus szerint – mutatja az irányt, kiadja a feladatokat és dirigálja a csoportot. Magyarországon többségében ilyen projektvezetők vannak, azonban egyre kevesebb az ilyen típusú projekt – mondja Bakos Sándor projektvezető, a PMI Budapest, Magyar Tagozatának tagja. Hozzáteszi, hogy az elsősorban a minőségre fókuszáló projektek esetén hasznosabb, ha nem zsoldosaink vannak, hanem valódi csapatunk.  

A kiválasztási szempontoknál a szakmai kompetenciák mellett legalább akkora súlyban szükséges az attitűdöt vizsgálni. Az együttműködési normák kialakítása és azok „őrzése” az ilyen projekteknél megkerülhetetlen, a projekttagok motivációja ugyanis egy az egyben összefügg a leszállítandók minőségével. Az agilis megközelítések azért is terjednek manapság futótűzszerűen, mert a gyakorlat igazolja, hogy a csapatszintű felelősségvállalás eredményesebb, mint az egyszemélyi felelősség, fűzi hozzá Bakos Sándor.

 

Forrás: https://www.itbusiness.hu

 
 
 

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

PM Tudástár