Szalay Imre a PMI Budapest, Hungarian Chapter alapító tagja, a kezdetektől elnöki pozíciót tölt be. Az elmúlt majdnem 15 év alatt rengeteg tapasztalatot szerzett, részese volt a Magyarországi Tagozat eredményeinek létrehozásában, az ő irányítása melett indult el számos rendezvény, mint az Art of Projects vagy a PMPub. A vele készült interjúban eddigi élményeiből szemezgetünk az eseményekkel, a szervezettel és a hazai projektmenedzser szakmával kapcsolatban.

Szalay Imre - Art of Projects konferencián

Személyes bemutatkozás

1979-ben végeztem szegedi József Attila Tudományegyetemen, matematikus-informatikus szakon. A rendszerváltás után kezdtem el foglalkozni projektmenedzsmenttel, miután a külföldi cégek bejövetelével megjelent ez az akkor még csak néhány éves múltra visszatekintő szakma. Karrierem során megfordultam a Digital-nél, itt találkoztam először a projektmenedzsmenttel, majd a Compaq-nál, a HP-nál, végül a Vodafone-nál. Összegezve mindent, több mint 25 éve foglalkozom projektmenedzsmenttel, mióta a szakma létezik Magyarországon. Informálisan már 1996 óta léteztek különféle összejövetelek a szakmabelieknek, végül 1997-ben alakult meg a PMSZ, az első hivatalos szervezete a magyar projektmenedzsment szakmának, és amelynek alapító tagja voltam magam is. 2002-ben aztán újra összeállt egy nagyvállalatokból érkezett csapat, ekkor alapítottuk meg a PMI Budapest, Hungarian Chapter-t. Célunk mindig is a szakma elősegítése, továbbképzése volt, hogy minél inkább fejlődhessünk mi is, és a többi projektmenedzser is.

A PMI Budapest, Hungarian Chapter

A projektmenedzsment mint fogalom a rendszerváltás után került be egyre inkább a magyar köztudatba. Maga a szakma is igen újkeletű, 1969-ben jött létre egyáltalán, mint fogalom. Hazánkban 1996-tól kezdve vannak különféle szerveződések, ekkoriban alakult meg az első ezzel foglalkozó klub Magyarországon, a PMSZ. 1997-től kezdve szervezünk konferenciákat is, amelyeket ma PMFórumként ismerhet a nagyközönség. A PMI Budapest, Hungarian Chapter 2002-ben alakult, majd végül 2003. november 14-én kaptuk meg a végső, hivatalos PMI jóváhagyást. Először a két szervezet, a PMSZ és a PMI egymás mellett, egymással kiegészülve működött, a tagok között is átfedések voltak, közös elnökségi üléseken hoztunk döntéseket, végül az évek folyamán szétváltak útjaink, azonban a támogatás megmaradt, az együttműködésünk sikerességét példázza a Körkapcsolás is. Egyik legfontosabb célunk mindig is az volt, hogy együttműködjünk a többi magyarországi szervezettel (a PMSZ mellett még 2 másik egyesület is jelen van a hazai színen), hiszen ha segítjük a többieket, azzal nem csak ők, hanem mindenki, a szakma is jól jár.

A PMI Budapest, Hungarian Chapter jövőre ünnepli 15. születésnapját, ennek örömére nagyszabású eseményekkel készülünk, amelyekre szeretettel várjuk az elmúlt évek elnökségi tagjait, illetve minden ötletet, kezdeményezést szívesen veszünk!

Az elnökség és az elnöki szerepkör

Mint ahogy arról már korábban is szó esett, az elnökség a PMI megalapításakor egy vegyes társaság volt, a PMSZ-szel szinte közös szervezetként működött. 3 közös tagunk is volt, beleértve jómagam, a két elnökség pedig együtt ülésezett, együtt döntött. Ma már az elnökség teljesen kicserélődött szervezetünkben, én vagyok az egyetlen a régiek közül, aki az elmúlt 15 év alatt minden eseményünknek szervezője, tanúja voltam. Mivel szervezetünk civil szervezet, önkéntes alapon működik az elnökség is. A szervezet munkája legnagyobb részt tőlük függ, az eredmények minősége az ő befektetett energiájukat mutatja, látható ezáltal, hogy mennyire aktívak az elnökségi tagok. Célunk a folyamatos fejlődés: Az, hogy minél több, minél színesebb programot, konferenciát tudjunk felmutatni, hogy valami pluszt adhassunk a magyar projektmenedzsment szakmának.

Saját brandek, a magyar PMI

Még karrierem kezdetén hallottam azt egy külföldi projektmenedzsertől, aki a rendszerváltás után jött ide Magyarországra dolgozni, hogy nálunk nem működnek azok a módszerek, amelyek a világon máshol bevett formák. Minket, magyarokat nem lehet beskatulyázni, nem tudunk beilleszkedni a kis dobozunkba, hogy aztán belőlünk építsenek fel valamit: nem illeszkedünk be a zárt formába, átnyúlunk a határok fölött. Ez valóban így van. A magyarországi projektmenedzser szakma sok szempontból egyedülálló, nem illeszkednek rá a bevett nyugati minták, ezért is fontos, hogy valami egyedit, pluszt tudjunk felmutatni hazánkban. A PMI Budapest, Hungarian Chapter saját brandjei között olyan színes események találhatóak meg, mint az Art of Projects Konferencia vagy a PMPub, melyek angol nyelven folyó előadások, beszélgetések, mind a hazai piac bővülését, igényeit figyelembe vevő rendezvények. Saját kezdeményezésünk a PMBOK fordítása is, amellyel megpróbáltuk megkönnyíteni a hazai szakmabeliek munkáját, megteremtettük a projektmenedzsment közös nyelvét. Ez a munka 1 évig tartott, 20-30 önkéntes segített benne, az első fordításból 3000 példány kelt el az Akadémiai Kiadó gondozásában, és azóta is folyamatosan fordítjuk újra, aktualizáljuk. Tagjaink létszáma is azt mutatja, hogy jó úton járunk, hiszen míg 2003-ban 50 tagot számláltunk, ma már 750-nel büszkélkedhetünk, emiatt is szeretnénk minél jobbak lenni, fejlődni. A PMP rendszer bevezetése hazánkba szintén hozzájárul a magyar projektmenedzser közösség fejlődéséhez: karrierszempontból nagyon hasznos kezdeményezésnek bizonyult ennek a meghonosítása itthon is. Az Év Diplomamunkája egy PMI Budapest alapította kezdeményezés - melyhez később csatlakozott a PMSZ is - remek lehetőség pályakezdőknek. Az Év Projektmenedzsere Díj, melyet már 17. éve osztanak ki, és amely ötletet az összes hazai társaság támogat, szintén remek lehetőség és egyben inspiráció is a fejlődéshez. 

Büszkeségem

Ha egyetlen egy dolgot kellene kiemelnem az elmúlt 15 év eredményeiből, munkáiból, talán az Art of Projects Konferencia lenne az, amire azt mondanám, hogy a legbüszkébb vagyok. Idén már 5. alkalommal rendezzük meg az eseményt: elértünk az első, megemlítendő évfordulónkhoz. Az AoP különlegessége abban áll, hogy próbáltunk valami olyat létrehozni, ami még eddig nem volt Magyarországon. Konferenciák, események eddig is voltak és ezután is lesznek, azonban ez a rendezvény angol nyelven folyik, neves külföldi előadókat hívunk meg rá, így talán még több emberhez elér, nemzetközibb jelleget ölt. Mikor előálltunk a tervekkel, sokan azt mondták, nem fog működni, hiszen ahhoz, hogy nívós előadókat hívhassunk a világ különböző részeiről, fizetőssé kell tennünk a konferenciát. Mi azonban mégis belevágtunk, és ma már eljutottunk odáig, hogy hasznunk is van belőle amellett, hogy az éves működésünket tudjuk a bevételekből finanszírozni. Amellett pedig, hogy a projektmenedzser szakmához kapcsolódó előadásokat, beszélgetéseket hallgathatnak meg látogatóink, a művészetet is igyekezünk mindig belecsempészni a konferenciába, hiszen a művészetet is tekinthetjük projektnek. A saját brand felépítése, a rengeteg szervezés, egyeztetés, előretervezés nem csak a gazdaságban található meg, hanem a művészetben, a mindennapokban is. És ez az, ami különlegessé teszi a szakmát is.