pdf Körkapcsolás 12 rendezvényen elhangzott előadások anyagai letölthetők itt

"Nincs olyan, amikor azt mondják, ez nem az én feladatom."

 Így jellemezte az egyik előadó, hogy miről ismerhető fel az agilitás. S ez azon a nagy konferencián hangzott el, amivel a projektmenedzserek világnapját november 5-én köszöntötték a hazai szervezetek. 230-an gyűltek össze, egyike talán a legnagyobb hazai projektmenedzsment (PM) eseménynek, a PMI Budapest és a PMSZ 12. Körkapcsolás konferenciáján, hogy arról cseréljenek eszmét, hogy mit jelent, mennyiben hozott újat az agilis projektmenedzsment.

 A módszer hazai alkalmazói és oktatói (Lufthansa Systems, SAP Fejlesztő központ, Simenens PS, IQSYS John Bryces Oktató Központ, IT-Kódex) egymást kiegészítve, néha egymással is vitatkozva, hogy milyen esetekben alkalmazható az agilis PM, van-e a szoftver fejlesztésen kívüli alkalmazási területe. Hogy a közös értéken alapuló, önszerveződő projektteam termékeket adl el vagy szolgáltatást biztosít, s hogy az ügyféllel való szoros együttműködés és a változás jó, a változás a barátunk "filozófiája" valóban forradalmian újat jelent, vagy már ott olvasható a PM alapkönyvében, a PMBOK Projektmenedzsment Útmutatóban is.

 A résztvevők nagy többsége a rendes, hagyományos PM gyakorlatból érkezett, s talán ez az oka, hogy a konferencia elején többen gondolták új diszciplinának az agilis PM-t, mint a késő estébe nyúló vita után.

 A világ számos országban ugyanazon a napon zajló hasonló projektmenedzser tanácskozások, összejövetelek idei újdonsága, hogy most nagy számú virtuális találkozót is szerveztek: webkonferenciát előadókkal, vagy a nagy közösségi oldalak internetes PM világnapi eseményei. A hazai PM szervezetek is ebbe a trendbe illően web-es módszerekkel is toboroztak erre a konferenciára, s most jelentették be új web 2.0-as szolgáltatásokat is nyújtó web oldalukat.

 A sikerre való tekintettel sokan már most beírták a naptárukba a jövő évi PM világnapot, mert jó része lenni a világ PM közösségének, akár ezen a napon majd direktebb kapcsolatot is teremtve.