PMI Budapest, Hungarian Chapter

PMI Budapest, Hungarian Chapter

Projektmenedzsment útmutató címmel 2006. októberében jelent meg a PMI ismert kézikönyvének, a PMBOK® Guide harmadik kiadásának magyar nyelvű fordítása. A magyar terminológia kialakítását és a fordítás szakmai ellenőrzését a megjelenést megelőző egy évben több mint 30 önkéntes szakember végezte.

A PMBOK® Guide (A Guide to the Project Management Body of Knowledge) a projektvezetők bibliájának is tekinthető. Az eddigi összesen három kiadás a különböző nyelvű fordításokat is figyelembe véve közel kétmillió példányban kelt el szerte a világon.

A magyar nyelvű kiadást az Akadémiai Kiadó a PMI Budapest, Magyar Tagozat közreműködésével jelentette meg, Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökének előszavával.

A honlap szerkesztőség döntésének függvényében egyes beérkezett szakmai észrevételeket általában a szerző nevének feltüntetésével szerkesztett formában időszakosan megjelenítünk (anélkül, hogy erre kötelezettséget vállalnánk). Kérjük, jelezze levelében, ha nem kívánja a közzétételt.

Szeretnénk, ha ez az oldal vitafórummá, műhellyé válna. Várjuk hozzászólását!

PMBOK® Guide 2004 magyar kiadás projektcsapata

Projektvezető és szerkesztő:  Dr. Pálvölgyi Lajos, PMP

A terminológiai bizottság vezetője:  Bartók Sándor P., CISA, MBA

A magyar terminológia kialakításában és a fordítás ellenőrzésében közreműködtek:

Barócsi János, Kégli Zoltán, PMP 
Bartók Sándor P., CISA, MBA Kovács Tamás, PMP
Bidó Zoltán, Kult János, PMP
Bognár Péter, PMP Dr. Langer Tamás 
Bővíz Piroska, MBA  Lipi Gábor, PMP 
Csákváriné Csaplár Zsuzsanna             Mikes Péter 
Cserna József, IPMA-A Dr. Pálvölgyi Lajos, PMP 
Czibók Zoltán, PMP  Dr. Prónay Gábor 
Dr. Deák Csaba Rozsnyai Gábor
Dr. Fekete István  Schieszler Tamás, MBA
Fodor Tibor, PMP  Dr. Sebestyén Zoltán 
Fráter Loránd Ternyik László, CMC, IPMA-A 
Gamplett Gábor  Török Zoltán, PMP
Hinsenkamp Alfréd, PMP Ulicsák Béla
Horváth Balázs, PMP Varjú Imre 
Jaksa Gáspár  Visnyovszki Ádám
Járdán Tamás, MBA, PMP   

 

A terminológia felülvizsgálatában közreműködtek:

Bartók Sándor P., CISA, MBA                  Dr. Pálvölgyi Lajos, PMP 
Hinsenkamp Alfréd, PMP                        Ternyik László, CMC, IPMA-A 
Lipi Gábor, PMP

Tanácsadók:
Dr. Deák Csaba, PhD, egyetemi docens, igazgató, Innovációmenedzsment Kooperációs Kutató Központ, Miskolci Egyetem

Dr. Görög Mihály, egyetemi tanár, tanszékvezető, Stratégia és Projektvezetés Tanszék, Budapesti Corvinus Egyetem

Dr. Nemeslaki András, egyetemi docens, dékán-helyettes, E-business Kutatóközpont vezető, Budapesti Corvinus Egyetem

A projekt a PMI Budapest, Magyar Tagozat szervezésében, az elnökség aktív támogatásával valósult meg (elnök: Szalay Imre, PMP).

Az első sajtómegjelenés

Tudás és hálózat - beszélgetés a PMBOK-HU projekt megvalósításáról 
Az interjú első megjelenése: 2006 november, Controlling Portál (www.controllingportal.hu)
Letölthető innnen: cikk

Címadási pályázat

Mint arról a Hírlevél 2006. februári számában hírt adtunk, a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége pályázatot hirdetett, javaslatokat kérve a könyv eredeti címének (A Guide to the Project Management Body of Knowledge) magyar fordítására. 
Az elnökség 2006. március 29-i ülésén áttekintette a beérkezett javaslatokat. Mivel sok jó ötlet érkezett, a döntés nehéz volt. 
A nyertes végül Barócsi János javaslata lett: Projektmenedzsment útmutató. (A magyar címet kisebb betűkkel az eredeti angol cím követi majd.) A nyertes tárgyjutalomban részesült.

Összefoglaló a könyv tartalmáról

A Guide to the Project Management Body of Knowledge - Third Edition

Project Management Institute, USA, 2004. (388 oldal)
ISBN: 193069945X (paperback), 1930699506 (CD-ROM)

Ára: 49.95 USD, PMI tagoknak: 39.95 USD

A szerzői kollektíva többéves munkája eredményeképpen 2004 őszén jelent meg a projektmenedzsment egyik alapvető kézikönyvének harmadik kiadása. 
A PMBOK® Guide néven is ismert mű elterjedtségét jelzi, hogy az új kiadás egyszerre tizenkét nyelven jelent meg (magyarul sajnos nem). A könyv egyben ANSI standard is, melyet a PMI négyévente frissít (ANSI/PMI 99-001-2004). Az eddigi kiadások az összes fordítást figyelembe véve jóval több, mint egymillió példányban fogytak el. A PMBOK, a PRINCE2 mellett világszerte ismert és elfogadott projektvezetési módszertannak számít.
A könyv a projektmenedzsment tudásanyagát a teljesség igényével kísérli meg áttekinteni, pontosabban e tudásanyaghoz kíván egyfajta útmutatást adni, a témákat egy sajátos folyamat modellbe rendezve. A teljesség igényéből és a korlátozott terjedelemből következőleg stílusa meglehetősen tömör, bőbeszédűséggel nem vádolható. Az előző kiadás arra az ismeretanyagra koncentrált, amely: „generally accepted on most projects most of the time". Az új kiadás most azt kívánja összefoglalni, amely: „generally recognized as good practice on most projects most of the time.
A harmadik kiadás még nagyobb hangsúlyt fektet a projektmenedzsment öt meghatározó folyamat csoportjára: initiating, planning, executing, monitoring & controlling, closing. A korábbi kiadás ezeken belül összesen 39 konkrétabb vezetési folyamatot tárgyalt. Ehhez viszonyítva most hét új folyamat jelent meg, miközben kettőt töröltek, és megszűntették azt az eddigi különbségtételt, amely a „core processes és a „facilitating processes kategóriákban mutatkozott, jelezve, hogy minden folyamat egyformán fontos.
A projektmenedzsment immár 44 bemutatott folyamata továbbra is egyértelműen hozzárendelhető a már említett öt folyamat csoporthoz, és a korábbi kiadás alapján jól ismert kilenc tudásterülethez, mely fő kategóriák nem változtak: integration management, scope management, time management, cost management, quality management, human resource management, communications management, risk management, procurement management.
Jelentősen változott az integrációval foglalkozó fejezet, ahol négy új folyamat jelent meg: develop project charter, develop preliminary project scope statement, monitor and control project work, close project. Eme témák természetesen az előző kiadásból sem hiányoztak, most azonban megváltozott a struktúra, és e témák nagyon helyeselhetően hangsúlyosabbakká váltak. Ugyanez érvényes az egyéb fejezetekben felbukkanó többi új folyamatra is: create work breakdown structure (scope), activity resource estimating (time), manage project team (HR).
Tartalmi változtatásokat mindenütt találunk, ezek azonban általában nem drámaiak. Példaként említhető rögtön a projekt fogalmi definíciója is, amely az eddigihez viszonyítva egy szóval bővült (kiemelve): „A project is a temporary endeavor undertaken to create a unique product, service, or result. Jobban kiemelték továbbá a „project life cycle és a „product life cycle közti különbséget. 
Nagyon időszerű volt, hogy az új kiadás részletesebben foglalkozzon a projektiroda kérdésével. A szerzők igyekeztek másutt is követni a projektmenedzsment szakma fejlődését, és növelni a szöveg érthetőségét. Ennek megfelelően továbbfejlesztették a könyv végén található jól hasznosítható fogalomgyűjteményt is. Mivel a könyv a Project Management Professional® nemzetközi minősítő vizsgára készülők alapvető olvasmánya, így nyilván ők is pozitívan értékelik, hogy jelentősen nőtt egyes témák részletezettsége, és így a kötet terjedelme is.
Összességében megállapítható, hogy a PMBOK® Guide egy tartalmilag ténylegesen továbbfejlesztett új változatával van dolgunk, de a módosítások hordereje és volumene nem jelent 180 fokos fordulatot az előző kiadáshoz viszonyítva, azaz nem kérdőjelezi meg az előző kiadás értékét és értelmét. (A fent említett PMP® minősítésre pályázók 2005 szeptemberéig egyébként még a régi kiadás alapján vizsgáztak, azt követően viszont már a harmadik kiadás az alap.)
A PMBOK® Guide jellegét tekintve nem változott, elsősorban rendszert adó kézikönyv és kevésbé bevezető jellegű tankönyv. Főleg azoknak ajánlható, akik bizonyos elméleti és gyakorlati ismeretekkel már rendelkeznek a projektmenedzsment terén, vagy oktatáshoz szeretnék használni. Akik viszont egyes résztémákban kívánnak további elmélyedést, azoknak nyilván más szakirodalmi forrásokra is szüksége lesz. Tippek egyebek mellett a PMI Online Bookstore katalógusában is találhatók (www.pmi.org).
A Projektmenedzsment útmutató címmel megjelent magyar kiadáshoz Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke írt előszót. 
A magyar terminológia kialakítását és a fordítás szakmai ellenőrzését az elmúlt évben több mint 30 önkéntes szakember végezte. A közreműködők névsorát valamint a nagyszámú támogató magyar cég és szervezet listáját a könyv függelékében találhatjuk.
A hazai kiadás érdekes sajátossága, hogy számos olyan angol szakkifejezés fordítását tartalmazza, amelyhez eddig még nem tartozott általánosan elfogadott magyar terminológia. A követhetőség érdekében a glosszárium feltünteti az eredeti angol fogalmakat is.
A könyv javaslatot tesz a projektmenedzsment magyar kifejezéstárának kialakítására, törekedve használatának elterjesztésére. Ez tehát egyben a szaknyelv egyfajta továbbfejlesztésének kísérlete is, melyhez a közreműködők a szélesebb szakmai közvélemény reagálását várják. Az észrevételek közlésére lehetőséget ad a magyar kiadásban közreműködő PMI Budapest, Magyar Tagozat honlapja (www.pmi.hu).

Dr. Pálvölgyi Lajos, PMP

PMBOK® Guide magyar kiadás támogatói

A PMBOK® Guide magyar kiadását a következő vállalatok és non-profit egyesületek támogatták:

ABB Kft.
1138 Budapest, Váci út 152-156., www.abb.hu

Avaya Magyarország Kft. 
1062 Budapest, Váci út 1-3 B torony, www.avaya.hu

Computer Associates International GmbH
Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
1123 Budapest, Alkotás u. 50., www.ca.com 

e-Corvina Kft.
1149 Budapest, Angol u. 34., www.e-corvina.hu

Expertive Informatikai és Szolgáltató Kft.
1041 Budapest, Görgey Artúr u. 73-75/b., www.expertive.hu

Hewlett-Packard Magyarország Kft.
1117 Budapest, Neumann János út 1., www.hp.hu

HyperTeam Kft.
1126 Budapest, Derkovits utca 8., www.hyperteam.hu

IFUA Horváth & Partners Kft.
1119 Budapest, Fehérvári út 79., www.ifua.hu

Interprojekt XXI. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 
1122 Budapest, Abos u.9., www.interprojekt.hu

IQSYS Informatikai Zrt.
1135 Budapest, Hun u. 2., www.iqsys.hu

K&H Bank Nyrt.
1051 Budapest, Vigadó tér 1., www.kh.hu

KPMG-BME Akadémia
1139 Budapest, Váci út 99., www.kpmg-bme-akademia.hu

Malév Magyar Légiközlekedési Zrt.
1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14., www.malev.hu

Magyar Projektmenedzsment Szövetség
1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/b., www.pmsz.hu

Magyar Telekom Nyrt.
1013 Budapest, Krisztina körút 55, www.magyartelekom.hu

Magyarországi Volksbank Zrt.
1088 Budapest, Rákóczi út 7., www.volksbank.hu

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 
1117 Budapest, Október 23. u. 18., www.mol.hu

PMI Budapest, Magyar Tagozat
1117 Budapest, Neumann János út 1., www.pmi.hu

Pro-Compass Kft.
1126 Budapest, Böszörményi út 9-11. V. emelet 37., www.procompass.hu

PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
1027 Budapest, Kapás u. 11-15., www.provice.hu

Rainforest Consulting Kft. 
1025 Budapest, Nagybányai u. 25., www.rainforestconsulting.hu

Siemens PSE Kft.
1143 Budapest, Gizella út 51-57., www.pse.siemens.hu

Siemens Zrt.
1143 Budapest, Gizella út 51-57., www.siemens.hu

Softinvest Kft. 
1137 Budapest Újpesti rkp. 8., www.softinvest.net 

Synergon Informatika Nyrt.
1047 Budapest, Baross u. 91-95., www.synergon.hu

Szinergia Projekt-, Működés- és Változásmenedzsment Kft.
1025 Budapest, Törökvész út 33-37., www.szinergia.hu

TenStep Hungary
5000 Szolnok

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

PM Tudástár